Vijftien werkgevers in de maakindustrie, de installatie- en elektrotechniek in Noord-Limburg slaan de handen ineen in de strijd tegen krapte op de arbeidsmarkt in de sector. OntdekTECH is de titel van een majeur project om zij-instromers (werkzoekenden zonder kennis of ervaring in de techniek) te enthousiasmeren en versneld op te leiden voor een baan als cnc-frezer of draaier, lasser of elektro- of installatiemonteur. Het project is geïnitieerd door WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. Naar verwachting gaan na de zomer al de eerste kandidaten aan het werk. 

14
23

OntdekTECH: een onconventioneel antwoord op de gigantische vraag naar personeel in de maakindustrie, de installatie en elektrotechniek

down-arrow-1.png

Scroll down

Zij-instromers aan de slag in de techniek

Zij-instromers aan de slag in de techniek

Grote vraag & mismatch

CNC-frezers of draaiers, lassers, elektro- en installatiemonteurs… De vraag naar nieuwe mensen in de techniek is gigantisch. Medio 2020 waren er meer dan 50.000 openstaande vacatures in de maakindustrie en de installatie- en elektrotechniek en 20% van de werkgevers in deze sectoren ervaart productiebelemmeringen als gevolg van krapte. Daar komt bij dat de krapte de komende jaren alleen maar zal toenemen door de energietransitie en door de beperkte instroom van jongeren in het beroepsonderwijs. Verschillende brancheorganisaties luidden al enkele malen de noodklok.


Voor Kristel Fleuren en Jessica de Greef – van Tol, allebei accountmanager bij WerkgeversServicepunt Noord-Limburg reden om eens heel kritisch vraag en aanbod tegen het licht te houden. Kristel: “In Noord-Limburg hebben ongeveer 13.000 mensen geen baan of ze zijn op zoek naar meer uren (Bron: CBS). Mensen die graag weer aan het werk willen, maar in veel gevallen geen technische opleiding hebben afgerond of ervaring hebben als bijvoorbeeld lasser, elektrotechnicus of cnc-frezer en die daardoor niet direct in aanmerking komen voor de vele vacatures. Ervaring leert ons echter dat een opleiding of werkervaring alleen vaak een beperkt beeld geven van iemands competenties en affiniteiten. Als voorbeeld: iemand die in zijn vrije tijd aan auto’s sleutelt of in huis klust, heeft waarschijnlijk wel ‘feeling’ voor techniek en is daarmee relatief snel ‘omschoolbaar’.”


Jessica vult aan: “Een ander gegeven waar we tegenaan liepen in onze zoektocht, is het imago van de branches. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van werken in de maakindustrie, in de elektro- of installatietechniek (lees: vieze werkomgeving, onregelmatige diensten) en zien een baan in deze sectoren dan ook niet als een optie. Dat is zonde, temeer omdat het beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid.”

12

Neem dan contact op met Kristel Fleuren | E: k.fleuren@venlo.nl of
Jessica de Greef - van Tol | E: j.vantol@venlo.nl


28

Buiten gebaande paden

Zo ontstond het idee voor ontdekTECH: een concept waarin beeldvorming van de sector, werving en selectie binnen het werkzoekendenbestand van UWV en gemeenten én opleiden samenkomen. Vijftien werkgevers in Noord-Limburg doen mee aan het initiatief. Zij durven daarmee buiten gebaande paden te treden door hun deuren open te stellen voor zij-instromers en kennis en ervaring los te laten als selectiecriterium. Een van hen is Nelipak Healthcare Packaging uit Venray. Kim Pieters, senior HR-manager vertelt hierover: “De arbeidsmarkt is veranderd en dus moeten we als werkgevers kritisch naar onze personeelscapaciteit kijken. Door OntdekTech verruimen we onze blik: motivatie en vaardigheden staan nu centraal. Daarnaast biedt dit project ons de mogelijkheid onze specifieke vakkennis te delen met een nieuwe groep én zetten we de maakindustrie opnieuw op de kaart. Een win-win situatie dus!”

Babs Schins (HR-manager bij Bakker Goedhart) en Britt Kleuskens (HR Officer bij Maurice Kassenbouw) sluiten zich hierbij aan. Babs: “Omdat de kandidaten voor de functies die wij beschikbaar hebben schaars zijn, denken wij out-of-the-box. Tegelijkertijd nemen we als grote werkgever graag onze verantwoordelijkheid in de maatschappij. Door deel te nemen aan OntdekTECH hopen we op mooie matches, waarbij we een zij-instromer aan een fijne baan helpen en zelf een prettige collega aan ons team mogen toevoegen.” Britt vult aan: “Door OntdekTECH kunnen we mensen die nooit eerder aan een baan in de techniek gedacht hebben, toch enthousiasmeren voor onze sector. Dat is nodig, omdat we groeien en voortdurend op zoek zijn naar nieuw talent voor ons bedrijf. Als iemand ‘gouden handjes’ heeft en gedreven is, dan leren we diegene het vak wel in de praktijk.”  

“Door OntdekTech verruimen we onze blik: motivatie en vaardigheden staan nu centraal.” 

Hoe werkt ontdekTECH?

 

Er zijn vele aspecten die OntdekTECH uniek maken, niet in de laatste plaats de gefaseerde aanpak. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om bij verschillende werkgevers in de regio een kijkje te gaan nemen. Heel laagdrempelig, om zo een goede indruk te krijgen van de werkzaamheden en de bedrijfscultuur. Iedereen die daarna nog enthousiast is, krijgt een techniektest; een theoretisch- en praktijkassessment waarin wordt getoetst of iemand technische affiniteit heeft en ontwikkelbaar is. De groep die het assessment goed afrondt, gaat meelopen bij een bedrijf naar keuze en is er een klik, dan volgen een arbeidscontract (voor minimaal zeven maanden) en een verkorte maatwerkopleiding.

Kristel: “Door de gefaseerde aanpak, waarbij het initiatief telkens bij de werkzoekende ligt, vindt een natuurlijke selectie plaats. Alleen mensen die echt gemotiveerd en ontwikkelbaar zijn, blijven over. Wat echt mooi is aan dit project, is dat we ook investeren in de duurzame inzetbaarheid van mensen. We leiden op voor krapteberoepen. Mensen die meedoen, zitten voor hun toekomst gebeiteld.”


Verkort opleiden, snel aan de slag

Voor de opleiding vonden Kristel en Jessica partners in IW Zuid-Oost (voor opleidingen in de installatie- en elektrotechniek) en Craft Education (voor opleidingen in de maakindustrie). Jessica: “We weten van zij-instromers dat ze het liefst zo snel mogelijk aan het werk gaan en niet onnodig lang in de schoolbanken doorbrengen. Veel technische opleidingen zijn nog op tamelijk traditionele leest geschoeid en bieden alleen meerjarige BBL- of BOL-trajecten. IW Zuid-Oost en Craft Education hebben voor onze deelnemers een modulair traject opgesteld. In ruim tien dagdelen leren de deelnemers de basisvaardigheden als lasser, cnc-frezer of -draaier, installatie- of elektromonteur; voldoende om bij een werkgever aan de slag te kunnen. De opleiding is maatwerk per werkgever en werknemer. Voor een bedrijf kunnen specifieke modules worden ingezet. En heeft iemand al bepaalde vaardigheden (bijvoorbeeld tekening lezen), dan kan hij die module overslaan.

In een latere fase kunnen werkgever en werknemer samen bepalen of nog een vervolgopleiding nodig is.” 


Wat echt mooi is aan dit project, is dat we ook investeren in de duurzame inzetbaarheid van mensen. We leiden op voor krapteberoepen.” 

Van campagne naar contract

Onlangs ontvingen bijna 10.000 werkzoekenden in Noord- en Midden-Limburg en in Noord-Brabant en Gelderland een digitaal, interactief magazine waarin ze meer informatie vinden over het project en aan de hand van korte video’s een goede indruk krijgen van de deelnemende bedrijven. Het magazine werd al bijna 200 uur gelezen. Dit magazine, aangevuld met een social media campagne moet werkzoekenden enthousiasmeren om zich aan te melden voor een kennismaking.

Kristel en Jessica hopen dat net voor de bouwvakvakantie de eerste arbeidscontracten worden getekend. “Het is onze ambitie om dit jaar in ieder geval dertig zij-instromers te laten instromen in de maakindustrie, de installatie- en elektrotechniek.” Aan de deelnemende bedrijven zal het niet liggen: zij staan in de startblokken om werkzoekenden vanaf 14 juni een kijkje te geven in hun keuken.

Samenwerking

OntdekTECH is een initiatief van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg en is vormgegeven in samenspraak met IW Zuid-Oost en Craft Education. Deelnemende bedrijven zijn:

  • Bakker Goedhart (Panningen en Sevenum)
  • Detechco (Beringe)
  • Energa (Venlo)
  • Feenstra (Venray)
  • Hofmans CNC Verspaning (Venlo)
  • Holland Building Maintenance (Heerlen)
  • Inther Group (Venray)
  • Keijsers Martens Elektro- en Installatietechniek – (Ysselsteyn)
  • Maurice Kassenbouw (Horst)
  • Nelipak Healthcare Packaging (Venray)
  • PMetaal (Belfeld)
  • Thielco (Reuver)
  • Van Gemert Installatiegroep (Overloon)
  • Vedos (Venlo)
  • Vostermans Companies (Venlo)

Ambassadeurs van het project zijn LWV, CIV MAAK, Techniekcoalitie Limburg en TechnoValley Limburg. Het project wordt gefinancierd door Perspectief op Werk.


Ontdektech

project-management_1_...
1_wsp_tempoteam_postn...
down-arrow-1.png

Scroll down

OntdekTECH: een onconventioneel antwoord op de gigantische vraag naar personeel in de maakindustrie, de installatie en elektrotechniek

28

Vijftien werkgevers in de maakindustrie, de installatie- en elektrotechniek in Noord-Limburg slaan de handen ineen in de strijd tegen krapte op de arbeidsmarkt in de sector. OntdekTECH is de titel van een majeur project om zij-instromers (werkzoekenden zonder kennis of ervaring in de techniek) te enthousiasmeren en versneld op te leiden voor een baan als cnc-frezer of draaier, lasser of elektro- of installatiemonteur. Het project is geïnitieerd door WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. Naar verwachting gaan na de zomer al de eerste kandidaten aan het werk. 

Grote vraag & mismatch

CNC-frezers of draaiers, lassers, elektro- en installatiemonteurs… De vraag naar nieuwe mensen in de techniek is gigantisch. Medio 2020 waren er meer dan 50.000 openstaande vacatures in de maakindustrie en de installatie- en elektrotechniek en 20% van de werkgevers in deze sectoren ervaart productiebelemmeringen als gevolg van krapte. Daar komt bij dat de krapte de komende jaren alleen maar zal toenemen door de energietransitie en door de beperkte instroom van jongeren in het beroepsonderwijs. Verschillende brancheorganisaties luidden al enkele malen de noodklok.


Voor Kristel Fleuren en Jessica de Greef – van Tol, allebei accountmanager bij WerkgeversServicepunt Noord-Limburg reden om eens heel kritisch vraag en aanbod tegen het licht te houden. Kristel: “In Noord-Limburg hebben ongeveer 13.000 mensen geen baan of ze zijn op zoek naar meer uren (Bron: CBS). Mensen die graag weer aan het werk willen, maar in veel gevallen geen technische opleiding hebben afgerond of ervaring hebben als bijvoorbeeld lasser, elektrotechnicus of cnc-frezer en die daardoor niet direct in aanmerking komen voor de vele vacatures. Ervaring leert ons echter dat een opleiding of werkervaring alleen vaak een beperkt beeld geven van iemands competenties en affiniteiten. Als voorbeeld: iemand die in zijn vrije tijd aan auto’s sleutelt of in huis klust, heeft waarschijnlijk wel ‘feeling’ voor techniek en is daarmee relatief snel ‘omschoolbaar’.”


Jessica vult aan: “Een ander gegeven waar we tegenaan liepen in onze zoektocht, is het imago van de branches. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van werken in de maakindustrie, in de elektro- of installatietechniek (lees: vieze werkomgeving, onregelmatige diensten) en zien een baan in deze sectoren dan ook niet als een optie. Dat is zonde, temeer omdat het beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid.”

Zij-instromers aan de slag in de techniek

12

Neem dan contact op met Kristel Fleuren | E: k.fleuren@venlo.nl of
Jessica de Greef - van Tol | E: j.vantol@venlo.nl


Ontdektech

project-management_1_...

Buiten gebaande paden

Zo ontstond het idee voor ontdekTECH: een concept waarin beeldvorming van de sector, werving en selectie binnen het werkzoekendenbestand van UWV en gemeenten én opleiden samenkomen. Vijftien werkgevers in Noord-Limburg doen mee aan het initiatief. Zij durven daarmee buiten gebaande paden te treden door hun deuren open te stellen voor zij-instromers en kennis en ervaring los te laten als selectiecriterium. Een van hen is Nelipak Healthcare Packaging uit Venray. Kim Pieters, senior HR-manager vertelt hierover: “De arbeidsmarkt is veranderd en dus moeten we als werkgevers kritisch naar onze personeelscapaciteit kijken. Door OntdekTech verruimen we onze blik: motivatie en vaardigheden staan nu centraal. Daarnaast biedt dit project ons de mogelijkheid onze specifieke vakkennis te delen met een nieuwe groep én zetten we de maakindustrie opnieuw op de kaart. Een win-win situatie dus!”

Babs Schins (HR-manager bij Bakker Goedhart) en Britt Kleuskens (HR Officer bij Maurice Kassenbouw) sluiten zich hierbij aan. Babs: “Omdat de kandidaten voor de functies die wij beschikbaar hebben schaars zijn, denken wij out-of-the-box. Tegelijkertijd nemen we als grote werkgever graag onze verantwoordelijkheid in de maatschappij. Door deel te nemen aan OntdekTECH hopen we op mooie matches, waarbij we een zij-instromer aan een fijne baan helpen en zelf een prettige collega aan ons team mogen toevoegen.” Britt vult aan: “Door OntdekTECH kunnen we mensen die nooit eerder aan een baan in de techniek gedacht hebben, toch enthousiasmeren voor onze sector. Dat is nodig, omdat we groeien en voortdurend op zoek zijn naar nieuw talent voor ons bedrijf. Als iemand ‘gouden handjes’ heeft en gedreven is, dan leren we diegene het vak wel in de praktijk.”  

“Door OntdekTech verruimen we onze blik: motivatie en vaardigheden staan nu centraal.” 

14

Hoe werkt ontdekTECH?

 

Er zijn vele aspecten die OntdekTECH uniek maken, niet in de laatste plaats de gefaseerde aanpak. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om bij verschillende werkgevers in de regio een kijkje te gaan nemen. Heel laagdrempelig, om zo een goede indruk te krijgen van de werkzaamheden en de bedrijfscultuur. Iedereen die daarna nog enthousiast is, krijgt een techniektest; een theoretisch- en praktijkassessment waarin wordt getoetst of iemand technische affiniteit heeft en ontwikkelbaar is. De groep die het assessment goed afrondt, gaat meelopen bij een bedrijf naar keuze en is er een klik, dan volgen een arbeidscontract (voor minimaal zeven maanden) en een verkorte maatwerkopleiding.

Kristel: “Door de gefaseerde aanpak, waarbij het initiatief telkens bij de werkzoekende ligt, vindt een natuurlijke selectie plaats. Alleen mensen die echt gemotiveerd en ontwikkelbaar zijn, blijven over. Wat echt mooi is aan dit project, is dat we ook investeren in de duurzame inzetbaarheid van mensen. We leiden op voor krapteberoepen. Mensen die meedoen, zitten voor hun toekomst gebeiteld.”


Verkort opleiden, snel aan de slag

Voor de opleiding vonden Kristel en Jessica partners in IW Zuid-Oost (voor opleidingen in de installatie- en elektrotechniek) en Craft Education (voor opleidingen in de maakindustrie). Jessica: “We weten van zij-instromers dat ze het liefst zo snel mogelijk aan het werk gaan en niet onnodig lang in de schoolbanken doorbrengen. Veel technische opleidingen zijn nog op tamelijk traditionele leest geschoeid en bieden alleen meerjarige BBL- of BOL-trajecten. IW Zuid-Oost en Craft Education hebben voor onze deelnemers een modulair traject opgesteld. In ruim tien dagdelen leren de deelnemers de basisvaardigheden als lasser, cnc-frezer of -draaier, installatie- of elektromonteur; voldoende om bij een werkgever aan de slag te kunnen. De opleiding is maatwerk per werkgever en werknemer. Voor een bedrijf kunnen specifieke modules worden ingezet. En heeft iemand al bepaalde vaardigheden (bijvoorbeeld tekening lezen), dan kan hij die module overslaan.

In een latere fase kunnen werkgever en werknemer samen bepalen of nog een vervolgopleiding nodig is.” 


Wat echt mooi is aan dit project, is dat we ook investeren in de duurzame inzetbaarheid van mensen. We leiden op voor krapteberoepen.” 

Van campagne naar contract

Onlangs ontvingen bijna 10.000 werkzoekenden in Noord- en Midden-Limburg en in Noord-Brabant en Gelderland een digitaal, interactief magazine waarin ze meer informatie vinden over het project en aan de hand van korte video’s een goede indruk krijgen van de deelnemende bedrijven. Het magazine werd al bijna 200 uur gelezen. Dit magazine, aangevuld met een social media campagne moet werkzoekenden enthousiasmeren om zich aan te melden voor een kennismaking.

Kristel en Jessica hopen dat net voor de bouwvakvakantie de eerste arbeidscontracten worden getekend. “Het is onze ambitie om dit jaar in ieder geval dertig zij-instromers te laten instromen in de maakindustrie, de installatie- en elektrotechniek.” Aan de deelnemende bedrijven zal het niet liggen: zij staan in de startblokken om werkzoekenden vanaf 14 juni een kijkje te geven in hun keuken.

23

Samenwerking

OntdekTECH is een initiatief van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg en is vormgegeven in samenspraak met IW Zuid-Oost en Craft Education. Deelnemende bedrijven zijn:

  • Bakker Goedhart (Panningen en Sevenum)
  • Detechco (Beringe)
  • Energa (Venlo)
  • Feenstra (Venray)
  • Hofmans CNC Verspaning (Venlo)
  • Holland Building Maintenance (Heerlen)
  • Inther Group (Venray)
  • Keijsers Martens Elektro- en Installatietechniek – (Ysselsteyn)
  • Maurice Kassenbouw (Horst)
  • Nelipak Healthcare Packaging (Venray)
  • PMetaal (Belfeld)
  • Thielco (Reuver)
  • Van Gemert Installatiegroep (Overloon)
  • Vedos (Venlo)
  • Vostermans Companies (Venlo)

Ambassadeurs van het project zijn LWV, CIV MAAK, Techniekcoalitie Limburg en TechnoValley Limburg. Het project wordt gefinancierd door Perspectief op Werk.